Happiness is contagious!



Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ!

Για πολύ καιρό απασχόλησε πολλούς επιστήμονες, έκανε θεωρίες άλλοτε να ομονοούν και να αναπτύσσονται γύρω της και άλλοτε να συγκρούονται με σφοδρότητα μεταξύ τους.

Δημοσιογράφοι, καταξιωμένοι επαγγελματίες και αφοσιωμένοι ερασιτέχνες αναρωτήθηκαν γι’ αυτό το ίδιο θέμα, έθεσαν ερωτήσεις και έλεγξαν απαντήσεις, και τελικά, ύστερα από έρευνα πάνω σε χιλιάδες σχετικά υποκείμενα και την εφαρμογή των πιο έγκυρων στατιστικών αναλύσεων, το συμπέρασμα που βγήκε σχετικά με την Ευτυχία και την «μεταδοτικότητά» της, είναι θετικό.
Ναι, η ευτυχία είναι μεταδοτική!
Η ανακοίνωση έγινε μέσω μιας καταξιωμένης Βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης, της British Medical Journal, και της σχετικής έρευνας που αναφέραμε ήδη, αλλά με κάποιο μικρό περιορισμό: Η ευτυχία είναι μεταδοτική μόνο μέχρι μια συγκεκριμένη απόσταση, εκείνη των τριών συνδέσμων ή τριών υποκειμένων. Δηλαδή, μεταδίδεται μεν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μόνον όταν τα άτομα που μεσολαβούν από τον «πρώτο δότη» μέχρι τον τελευταίο «παραλήπτη» είναι συνολικά, τρία.
Μια ολόκληρη σχετική έρευνα, που έγινε παγκόσμια γνωστή, διεξήγαγε ο Νικόλας Χριστάκης, γιατρός, βιολόγος, κοινωνιολόγος και συγγραφέας, που γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 1962, από Έλληνες γονείς, όπως φανερώνει ίσως και το όνομά του.
Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο Νικόλας Χριστάκης, έχει πρόσφατα ανακηρυχθεί σαν ένας από τους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, σύμφωνα με το εγκυρότατο περιοδικό Time και την σχετική του δημοσίευση άρθρου του το 2009. 
Όπως ο ίδιος λέει, οι πράξεις μας, ασκούν αναμφισβήτητα μια επιρροή πάνω στους κοντινούς μας ανθρώπους, τους φίλους  και τους συγγενείς μας, αλλά η επιρροή αυτή (άρα και η ευτυχία μας) φτάνει μέχρι και τους φίλους "των φίλων των φίλων" μας. Αυτό που αναφέρεται ήδη σαν «απόσταση τριών συνδέσμων».
Σύμφωνα με την μελέτη αυτή και αναφορικά με την ευτυχία που αναπτύσσεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, αποδεικνύεται ότι η ευτυχία μας μπορεί να επηρεάσει ακόμα και κάποιον που δεν γνωρίζουμε, αφού όπως είπαμε μπορεί να είναι απλά ο φίλος του φίλου ενός φίλου μας. Δηλαδή, αν και οι επιστήμονες είχαν μέχρι πρόσφατα διαπιστώσει και δεχθεί ότι η ευτυχία μεταδίδεται άμεσα από κάποιον σε κάποιον άλλον, διαπίστωσαν επιπλέον ότι η ευτυχία μπορεί και μεταδίδεται έμμεσα, μέσω τρίτων, ακόμα και άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων.
Στη συγκεκριμένη έρευνα, γνωστή σαν Framingham Heart Study πήραν μέρος 4.739 άτομα, ενώ ένα από τα συμπεράσματα ήταν : «το να έχει κάποιος φίλους είναι ευτυχία, αλλά το να έχει κάποιος ευτυχισμένους φίλους είναι πολύ μεγαλύτερη ευτυχία».
Βέβαια, αυτή η δύναμη της μετάδοσης, όπως υποστηρίζουν οι δύο ερευνητές, υπάρχει και σε άλλες καταστάσεις, όπως σε εκείνη της δυστυχίας ή και της παχυσαρκίας, ακόμη.
Εν τούτοις, οι ερευνητές δεν θέλουν να κάνουν τους ανθρώπους να αποφεύγουν συνανθρώπους τους, επειδή οι τελευταίοι είναι πιθανώς δυστυχισμένοι, λένε μόνον ότι ο καθένας από εμάς θα πρέπει να προσπαθεί να μεταδίδει την ευτυχία με όποιον τρόπο μπορεί. «Θα πρέπει να σκέφτεστε την ευτυχία σαν ένα συλλογικό φαινόμενο», όπως λέει σχετικά ο James Fowler, «επειδή, αν για παράδειγμα, επιστρέψω σπίτι μου με αρνητική διάθεση, και όχι με χαρούμενη όπως θα έπρεπε να έχω προσπαθήσει να κάνω, τότε θα χάσω πιθανότατα την ευκαιρία να κάνω ευτυχισμένους όχι μόνο την γυναίκα και τον γιο μου, αλλά και τους φίλους τους».
Και αν υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας που πιστεύουν ότι η ευτυχία είναι δύσκολο να αποκτηθεί, είναι και πολλοί εκείνοι που θεωρούν ότι το να είμαστε ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι είναι καθαρά προσωπική μας επιλογή.
Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει και η αισιοδοξία –ή, αντίθετα- η απαισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζουμε την ζωή αφού –σύμφωνα με έρευνες και πάλι- οι αισιόδοξοι άνθρωποι όχι μόνον ζουν περισσότερο από τους απαισιόδοξους, αλλά απολαμβάνουν και μια περισσότερο ποιοτική ζωή, αφού η αισιοδοξία και ακόμη περισσότερο η ευτυχία ενισχύουν μέχρι και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Να είστε ευτυχισμένοι!

Ευτυχία, Happiness

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου